2015.07.11: Pirmais kara vēstures rekonstrukcijas klubu festivāls Daugavpils cietoksnī

2015. gada 11. jūlijā Daugavpils cietoksnī notika pirmais kara vēstures rekonstrukcijas klubu festivāls, kas tika veltīts 1812. gada notikumiem, kad 13.-15. jūlijā (pēc jaunā stila) Lielās Franču armijas 2. korpuss maršala N. Udino vadībā centās ieņemt nepabeigto Dinaburgas cietoksni un cieta zaudējumu.

Skanot 19. gs. maršiem, festivāls tika atklāts ar cietokšņa vēsturiskā karoga, kuru Dinaburgas cietoksnī izmantoja no 1833. līdz 1913. gadam, pacelšanu un svinīgo Nikolaja vārtu atvēršanu. Plkst. 12:00 par pusdienlaika iestāšanos Daugavpils cietokšņa iedzīvotājiem un apmeklētājiem vēstīja signāllielgabala šāviens, pēc kura atskanēšanas viesi varēja vērot Latviešu kultūras centra pūtējorķestra „Daugava” (vadītājs- Arnolds Grīnberts) un kara vēstures rekonstrukcijas klubu gājienu no Aleksandra vārtiem līdz Nikolaja vārtiem, kam sekoja kara vēstures rekonstrukcijas klubu stājas un militārās disciplīnas demonstrējumi. Pasākuma galvenais notikums bija vēsturiskās kaujas par cietoksni izspēlēšana pie 1. krasta lunetes un Nikolaja vārtiem.

Festivālā piedalījās kara vēstures rekonstrukcijas klubs „Baltic 1812” (Rīga), kara vēstures apvienība „Otečestvo” (Maskava), klubs „Fuzilierius” (Kauņa) un kara vēstures klubs „Ukmerge” no Lietuvas.

Pasākuma gaitā apmeklētāji varēja apskatīt arī retro automobiļu izstādi un piedalīties dažādās citās atrakcijās. Festivāla dienu noslēdza jauno rokmūziķu koncerts 8. bastiona kazemātā. Kopumā festivālu apmeklēja aptuveni 3000 cilvēku.

Festivāla rīkotāji un organizatori- Daugavpils cietokšņa Kultūras un informācijas centrs, sadarbībā ar Daugavpils pilsētas domi un klubu „Artilērijas pagrabi”.